Teave minu kohta

Minu foto
Olen Konguta koolis klassiõpetaja.

laupäev, 24. oktoober 2015

Kolmas nädal - rühmatöö

Kolmas nädal - rühmatöö

Lugedes rühmatöö materjale, mõtlesin, mida oleks hea kohandada oma õpilastele kolmandas klassis. Me pole veel katsetanud intervjuu tegemist. Harjutada saaksid nad oma vanematega. 

Intervjuud

Õppijale - intervjuuks valmistumine

  • Mõtle läbi, mis on intervjuu eesmärk – mida soovid intervjuu käigus teada saada.
  • Vali intervjueeritavaks inimene, kes tundub HUVITAV ning kellelt oleks midagi õppida. Pool edust sõltub inimesest, kelle valid intervjueeritavaks!Soovitus: Mõtle kõigile tuttavatele inimestele ja otsusta, kes neist võiks pakkuda suurt huvi millegi poolest. NB! Paljud õppijad on olnud üllatunud, kui vähe nad tegelikult teavad omaenda perekonnaliikmetest!
  • Õnnestunud intervjuu aluseks on hästi koostatud küsimused. Alustuseks pane kirja nii palju küsimusi, kui pähe tuleb ja seejärel tee valik lähtuvalt sinu intervjuu eesmärgist. Kontrolli, kas sinu küsimused on sõnastatud selgelt ja arusaadavalt.
ABIKÜSIMUSED ISIKUT TUTVUSTAVA INTERVJUU PUHUL

Küsimused võiksid hõlmata küsitletava lapsepõlve, haridust, perekonda, tööd ja karjääri, iseloomu, hobisid, tulevikuplaane, tundeid, pettumusi, unistusi …

LAPSEPÕLV – midagi erilist, mis on seotud selle inimese sünniga, nimega; õed-vennad, nendevahelised suhted; varased mälestused; lemmikmängud, -mänguasjad, -tegevused; meeldejäävamad ettevõtmised, käigud, reisid.

KOOLIAEG – meeldejäävamad sõbrad, õpetajad, lemmikained, mitmesugused naljakad ja halenaljakad lood, parimad ja halvimad asjad sellest perioodist, vaba aja veetmisega seotu; tunnistused, autasud; esimesed kiindumused, armastus, kohtamised, peod; suhted vanematega; kooli lõpetamine.

NOORUS – eesmärgid, püüdlused; haridus; töökohad; abiellumine; pingelised ajad; "Kui saaksid muuta ühte asja, siis millist?"

KESKIGA – pereelu, lapsed; karjääriga seotud probleemid ja saavutused; tõusud-mõõnad, kohanemised; hobid; erilisemad hetked.

MITMESUGUST
  • mida teeksid miljoniga?
    •  mida muudaksid enda juures?
    • milline on tänapäeva noorte suurim probleem?
    • millised kolm soovi esitaksid võlurile?
    • milline on elu suurim pettumus, suurim saavutus?
    • milline on unistuste puhkus?
    • mis on lemmikkirjandus, muusikateos, kunstiteos?
    • milline on elu suurim õppetund?
Aktiivõppemeetodi kursuslaste ülesanne: rühmatöö teemal "Ebaõnnestunud rühmatöö."

Kõigepealt sain tutvuda väga põhjaliku ja huvitava meetodiga, nagu seda on probleemipõhine õpe ehk PPÕ. Seda saime oma rühmas kohe katsetada ka. Siin tuli valida juhendaja ja kirjutaja. Ülejäänud pidid oma panusega toetama. 
 
Rühmatöö oli see, mille pärast pabistasin kõige rohkem. Hirmud, mis valdasid, olid, et ei suuda tööga õigel ajal liituda, ei ole nii pädev arvutikasutaja, ei saa ülesandest täpselt aru jm. Kõik läks hästi seetõttu, et kiiresti leidus aktiivne inimene, kes juhtimise enda peale võttis ja meid hästi suunas. Kirjutaja võttis samamoodi oma kohustust suurepäraselt. Ise olin alguses aktiivne kaasalööja, avaldasin arvamust, sest teema ei olnud raske. Aga rühmatöö kokkuvõttes jäin reelt maha. Oli kiirem periood, lootsin, et tegelen kursuse teemaga nädala lõpupoole ja ennäe! oligi töö juba esitatud ning minu osa puudu. Õnneks sain kursuse juhendajaga kokku leppides oma osa hiljem esitada.

Õppisin rühmatööst, et kuigi kõige suurem vastutus on rühmatöö juhil, peavad ülejäänud osalejad kõik tegema, et rühmatöö sujuks, sest töö tulemus sõltub meist kõigist. 

Rühmatöö ülesanded õpilastele

Töö eesmärgiks on uurida lähemalt üht selgrootut looma ja ühistööna valida välja olulisim info ning see info edasi anda postrina.
Rühmad moodustatakse teamup-iga, mille sain siit foorumist.
1. Valida üks selgrootu loom (valida võib ka õpikust lk 34, 35 või internetist)
2. Koduse eeltööna otsib iga rühmaliige omavalitud looma kohta materjali. Seda võib teha raamatukogus lasteentsüklopeediatest, internetist või mujalt. Olulised on: välimuse kirjeldus, toitumine, elupaik, eripärad. Info võib olla kirjutatud ülesse vihikusse, paberile. Kui on toodud paljundatud materjal loomast, peaks olema olulistel kohtadel jooned alla tõmmatud, sest kohapeal pole enam aega suuri materjale läbi töötada.
3. RÜHMATÖÖ toimub arvutklassis. Nüüd tehakse poster canva.com lehel. Postrile lisada kindlasti loomast pilt ja pildi alla viide, milliselt interneti lehelt see on võetud.
Välja tuua olulisem info lühidalt antud looma kohta.
Poster saata õpetajale meiliaadressile.
4. Järgmiseks tunniks on õpetaja pannud postrid üles klassi blogisse, sealt uuritakse taas rühmadena teiste postreid ja rühmades mõeldakse välja 2 küsimust iga postri kohta (mitte enda oma kohta). Küsimused kirjutatakse klassi blogis olevale padlet-i seinale.
5. Nende küsimuste põhjal koostab õpetaja järgmiseks tunniks kuldvillaku, kus võisteldakse taas samade rühmadena.
Lõpuks toimub vestlus, kus tuuakse välja iga rühmaliikme panus antud töös. Selle põhjal ja muidugi õpilasi jälgides saan hinnata nende tööd.

Tegime lastega koolis selle ülesande läbi ka. Kõik said kenasti hakkama kodus digipäeval ühe selgrootu looma kohta info otsimisega. Põnev oli rühmade moodustamine siin koolitusel saadud teamup keskkonnas. Siiski tegime postri hoopiski befunky-lehel, sest see ei eeldanud õpilastel google´i konto olemasolu. (Kui ma siiski tahtsin paar postrit ka välja printida, pidin laste tööd salvestama omale drive´i)
Lastele töö väga meeldis, tahtsid sarnast ülesannet teha digipäeval. Eks tuleb siis uus postri ülesanne neile välja mõelda. 

(Mõned keskkonnad, mida võiksin õppida, mida lastele digipäeval rakendada.
 BLUBBR -
http://koolielu.ee/tools/read/340903

VIDEONOTl
http://koolielu.ee/tools/read/340902)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar